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ARTICLE 4(1) – Removal of Permitted Development Rights to Demolish (Part 31) – 
CONFIRMATION 
 
Chapel at Junction of Birchfield Road and Chapel Street, Headless Cross, 
Redditch 
 

Relevant Portfolio Holder Cllr Greg Chance 

Portfolio Holder Consulted No 

Relevant Head of Service 
Ruth Bamford, Head of Planning and 
Regeneration 
Guy Revans, Head of Environment 

Ward(s) Affected Headless Cross & Oakenshaw 

Ward Councillor(s) Consulted No 

Non-Key Decision 

 
 
1. SUMMARY OF PROPOSALS 
 
1.1 This report proposes the long term protection of a locally listed building which is 

considered to be of positive benefit to public amenity and a heritage asset in the 
wider public interest. Its value therefore makes it worthy of control in order to aim 
to achieve its retention in the longer term.   

 
 
2. RECOMMENDATIONS 
 
2.1 The Committee is asked to RESOLVE that: 
 

The article 4(1) direction at Appendix 1 and its attached plan be confirmed 
without modification. 

 
 
3. KEY ISSUES 

 
Financial Implications 

 
3.1 The costs of the administrative and technical processes associated with this 

matter may be met from within existing budgets, and the financial aspects are 
not a matter for the Planning Committee to consider. However, there are 
circumstances in which the Local Planning Authority may be liable to pay 
compensation having made an article 4 direction, although the potential liability is 
limited in many cases by the time limits that apply. 
 
The Local Planning Authority may be liable to pay compensation to those whose 
permitted development rights have been withdrawn if they: 
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 Refuse planning permission for development which would have been 
permitted development if it were not for an article 4 direction; or 

 

 Grant planning permission subject to more limiting conditions than the 
GDPO would normally allow, as a result of an article 4 direction being in 
place. 

 
Compensation may be claimed for abortive expenditure or other loss or damage 
directly attributable to the withdrawal of permitted development rights. 

 
All claims for compensation must be made within 12 months of the date on which 
the planning application for development formerly permitted is rejected (or 
approved subject to conditions that go beyond those in the GPDO). 
 
Any planning application required as a consequence of an article 4 direction is 
exempt from the usual planning application fee. 
 
Legal Implications 

 
3.2 These matters are completed in line with the provisions of the Town & Country 

Planning Act 1990 (as amended).  
 
3.3 Legal Services has been consulted with regard to the legal implications and their 

advice incorporated into the content of this report. 
 

Service / Operational Implications 
 
3.4 Article 4 directions are a means of removing Permitted Development Rights in 

order for the Local Planning Authority to regain some control over premises. The 
particular rights being removed should be specified and their removal should be 
justified in planning terms. It should be done in the public interest. When it is 
considered expedient to do so, an Article 4 direction is made which can come 
into effect immediately and remains in force for a period of six months. During 
this time there is a consultation period where interested parties can make 
representations against or in favour of the direction. If a decision is not made at 
the end of the six month period, the direction lapses and ceases to have effect.  

 
3.5 Following the consultation period a decision must be made to either confirm (i.e. 

make permanent) the Direction or not. If the decision is not to confirm then the 
direction lapses at the point the decision is made or 6 months from the making of 
the direction, whichever is the sooner.  

 
3.6 On 20th November 2014 an application for the prior approval of the demolition of 

the building was received. It was noted that the building is on the local list and a 
heritage asset of merit and thus that planning policy, if it were applied, would 
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seek the retention and reuse of the premises. Such matters cannot be taken into 
account in the determination of a prior approval application and as such the 
building was considered to be at risk.  

 
3.7 Therefore, on 5th December 2014 a direction was made to remove the permitted 

development rights in relation to the demolition of the building and this takes 
immediate effect such that the application for prior approval is superseded and 
no longer applies or falls to be considered.  The applicant was notified 
accordingly.  

 
3.8 Publicity of the direction was carried out in accordance with the requirements of 

the legislation and a consultation period for representations ran ending on 9th 
January 2015. Officers have worked with the owners proactively to try and assist 
in finding an appropriate way forward but that this is separate from the current 
considerations and matters are progressing. 

 
Summary of representations received 
 
3.9 Three representations have been received, one of which is from the owners of 

the property. The following matters are raised: 
 

 Potential harm to roosting bats 

 Loss of church for developer profit  

 Congestion and noise to existing residents resulting from demolition works 

 Difficulty of parking for future developments 

 Concern and queries over process 

 Object to non-determination of prior approval application  

 Professional advisers claim retention and reuse of premises would be 
economically unviable and that in need of substantial repair 

 Threats to board up site – becoming target for vandalism 

 Background to previous uses of premises provided 

 No demand for community use in this location 

 No market demand for dwelling conversion if 1 or 2 houses formed 

 Design of building doesn’t lend itself to conversion to flats 

 Limited open space associated with premises  

 Delay to decision making resulting in costs to owners 
 
Summary of consultation responses 
 
3.10 Building Control officers advise that: 
 

 The roof appears to be in good condition with having had man made slate 
tiles fitted and vent tiles at some point over the last approx. 30 years; 

 The brickwork appears in good order with very little sign of pointing required; 

 The rain water pipes and guttering do require some attention/maintenance; 
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 There appears to be a timber shed attached building to the rear which is in 
poorer condition; 

 Whilst the visit was only done from the outside I would be happy the general 
condition of the building would stand conversion. This would require virtually 
a complete internal strip out etc but I have seen many buildings in a lot worse 
condition converted into useable spaces. 

 
Development plans officers advise that the building is on the local list of buildings 
of historic merit and that as such it is considered to be a heritage asset. It is a 
landmark building due to its prominent location and distinctive design and 
planning policies locally and nationally seek to protect such properties and then 
to retain/reuse them.   Locally listed buildings that are perceived to be at risk are 
being reviewed with a view to applying further article 4 directions as appropriate. 
A report is scheduled to be considered at a forthcoming executive committee 
meeting. 
 
County Archaeologist supports this very positive step by Redditch Borough 
Council towards preserving the remainder of the built historic environment within 
Redditch. It is also a good demonstration of how the local list can be employed to 
demonstrate significance. 

 
Officer assessment 
 
3.11 The reasons in the legislation for putting an article 4 direction on a building are 

given as being where it is necessary to protect the historic environment, local 
amenity and wellbeing of an area and requires that the harm of the loss of the 
building should be identified.  

 
 The legislation also requires that all the representations received should be 

taken into account.   
 
 Non Designated heritage assets are worthy of significant protection as noted at 

section 12 of the NPPF. The response should be proportionate to the 
significance of the asset, and in this case it is considered that the building makes 
a significant contribution to the character of the streetscene in this location and 
as such its loss would have a negative visual impact on the surrounding area.   

 
 National and local policies seek the retention and reuse of heritage assets such 

as this one and state that buildings should be protected in accordance with such 
policies. Therefore, it was considered necessary to ensure that the LPA retained 
control over the premises and its loss in order to ensure compliance with the 
retention and reuse objectives of policy. In policy terms, the reuse of the 
premises for a variety of other uses would be acceptable in principle and 
therefore it is considered that it would indeed be possible to retain and reuse the 
premises, albeit with some repairs and modification.  
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 Local interest in its retention has also been voiced in the representations made, 

and some weight is given to this in the consideration of the case. Further, the 
comments from the consultees are such that it seems that the building is not in 
imminent danger of collapse and therefore its retention would be practically 
possible. It is noted that some repair would be required, however the owner 
seems to claim that more significant and costly works would be required but at 
this stage, simply whether it is practical and possible or not is all that needs to be 
considered.  

 
 The applicant has argued economic reasons for the demolition of the premises, 

however it is not considered that this is the correct arena for dealing with such 
matters – this would need to form part of a justification in support of a planning 
application.  

 
 Members should be aware that an article 4, whilst protecting the building in the 

short term, does not necessarily prevent the future demolition of the premises, 
however it does render the control back in the hands of the local planning 
authority through considering a planning application for demolition, which would 
be supported by significant information in relation to its loss and justification 
thereof.  

 
 Procedural matters and those related to potential future uses/developments on 

site not relevant here 
 
 Representations have been made in relation to potential ecological issues, 

however these would be dealt with under separate legislation from the planning 
process.   

 
 
Customer / Equalities and Diversity Implications 
 
3.12 The customers have been provided with the relevant notification, and will receive 

a formal notification of the committee decision. 
 
3.13 Equalities and Diversity implications – none. 
 
3.14 As this case forms part of the wider review of LLBs and has been brought 

forward as a result of the submission of an application for prior approval of 
demolition, and this would be likely on any LLB as a result of this review, then it 
is not considered that the owner of the premises has been unfairly treated. 
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4. RISK MANAGEMENT 
 
4.1 The risk of not protecting the building is that in the long term it is likely to be 

demolished such that its significance and contribution to the wider area would be 
lost. 

 
 
5. APPENDICES 

 
Appendix 1 - Article 4 direction and plan for confirmation. 

 
 
6. BACKGROUND PAPERS 

 
Relevant documentation on file  

 
 
 
AUTHOR OF REPORT 
 
Name: Ailith Rutt, Development Management Manager 
Email: ailith.rutt@bromsgroveandredditch.gov.uk  
Tel.: (01527) 534064 or switchboard and ext. 3374 
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Town and Country Planning (General Permitted 
Development) Order 1995 (as amended) 

 

 
 
 
 
 

 
WHEREAS Redditch Borough Council being the appropriate local planning authority within the meaning 
of article 4(4) of the Town and Country Planning (General Permitted Development) Order 1995 (as 
amended) are satisfied that it is expedient that development of the description set out in the Schedule 
below should not be carried out on the land shown edged orange and cross hatched pink on the attached 
plan, unless planning permission is granted on an application made under Part III of the Town and 
Country Planning Act 1990 (as amended).  

 
NOW THEREFORE the said Council in pursuance of the power conferred on them by article 4(1) of the 
Town and Country Planning (General Permitted Development) Order 1995, as amended, hereby direct 
that the permission granted by article 3 of the said Order shall not apply to development on the said land 
of the description set out in the Schedule below.  
 
THIS DIRECTION is made under article 4(1) of the said Order and, in accordance with article 6(7), shall 
remain in force until 5

th
 June 2015 (being six months from the date of this direction) and shall then expire 

unless it has been confirmed by the appropriate local planning authority in accordance with paragraphs 
(9) and (10) of article 5 before the end of the six month period.  

 

 
1. Made under the Common Seal of The Council of the Borough of Redditch 

this Fifth day of December 2014.  
 
The Common Seal of  
The Council of the Borough of Redditch 
was affixed to this Direction 
in the presence of  
 

2. Confirmed under the Common Seal of The Council of the Borough of Redditch 
this                  day of                20  
 
The Common Seal of 
The Council of the Borough of Redditch 
was affixed to this Direction 
in the presence of  
 

  

DIRECTION MADE UNDER ARTICLE 4 TO WHICH ARTICLE 
6 APPLIES 

 

SCHEDULE 
 

Any building operation consisting of the demolition of a building being development 
comprised within Class A of Part 31 of Schedule 2 of the said Order and not being 
development comprised within any other Class. 
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